Veilingen
Veilingen, hoe pak je dat aan?
Wanneer je geïnteresseerd bent in kunst, is het een goede optie om naar een veiling te gaan. Tegenwoordig kan dat ook online. Bieden op een veilingwebsite kan leuk en spannend zijn. Maar ook frustrerend als je net niet ‘wint’. Of na een vieze tegenvaller als het achteraf geen koopje was. Veel veilingsites maken je graag wijs dat een bieding bindend is. Trap daar niet in. Wij hebben voor jou een artikel gemaakt die het een en ander duidelijk maakt ontremd veilingsites.
Hoe werkt het?
De meeste veilingsites werken op dezelfde manier. De veilingen hebben een ‘vaste’ loop- en eindtijd. Deze worden verlengd in het geval van een last-minute-bieding. Dat voorkomt dat bieders in de laatste seconde van een veiling met de buit ervandoor gaan, terwijl andere bieders misschien meer hadden te bieden.
Commissie
De meeste veilingsites berekenen commissie. De meeste sites vragen per aangeboden object 21,5% commissie; verkopers betalen 12,5%; kopers 9%. Dat is in de meeste gevallen meer dan bij sites als eBay en Marktplaats, maar een stuk minder dan bij veilinghuizen als Christie’s en Sotheby’s. Dit zijn dan wel gelijk een van de bekendste.
Wettelijke bedenktermijn
Veel veilingsites proberen hun bezoekers te doen geloven dat een winnend bod, en daarmee de aankoop, onomkeerbaar is. Dat is lang niet altijd waar. In de meeste gevallen geldt voor internetveilingen een bedenktermijn van 14 dagen in verband met de Wet koop op afstand. Je kunt dan je aankoop herroepen binnen twee weken.
- Wel bedenktermijn
Als je een fysiek product op een internetveiling wint, kan je dit binnen 14 dagen terugvragen als de verkoper een ondernemer is.
Op vakanties of uitjes zónder vaste periode van datum kun je binnen 14 dagen terugkomen.