Fotografie
Hoe maak je de beste foto’s?
Camera’s van mobiele telefoons en compacte digitale camera’s hebben een revolutie doorgemaakt. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om alles vast te kunnen leggen. Door deze verandering zien we een overweldigende hoeveelheid foto’s en maar liefst 350 miljoen daarvan worden op Facebook geplaatst. Elke dag. Veel mensen die graag foto’s maken missen net die bepaalde handige trucjes die je foto’s nog mooier maken. Hier een aantal tips:
Haal het beste uit de herfst
De herfst is een perfect moment om geweldige foto’s te maken, vooral als je van mooie kleuren houdt. Het gebrek aan licht in dit jaar is geen probleem, probeer gewoon verschillende dingen, want juist zo kom je aan die echte mooie foto’s. Maak bijvoorbeeld een foto van kale bomen met op de achtergrond een grijze of blauwe lucht. Zo krijg je een mooi silhouet.
Gebruik de flitser alleen als je er verstand van hebt
Als je niet weet hoe je met een flits moet werken, gebruik hem dan liever niet. Fotograferen met een flits is al een hele kunst. Als je veel binnen fotografeert, neem dan een geschikte flits en richt deze naar het plafond. Het vereist wel de nodige oefening!
Met een 50 mm-lens kun je alles fotograferen
Als je mensen wilt fotograferen, is een prime-lens van 50 mm zeer geschikt voor je, het is goedkoop en een geweldige all-in-one. Als je graag landschappen fotografeert, kan het gebruik van een statief erg handig zijn. Dit voorkomt schudding. Een groothoeklens is een aanrader als je veel landschappen fotografeert.
Familiefoto’s met kwaliteit laten printen
Binnenkort een familiegelegenheid waarbij iedereen zich netjes aankleedt? Dan is het hartstikke leuk om een fotograaf in te huren. Een fotograaf maakt stabiele foto’s en bewerkt ze vervolgens ook voor je. Als je een fotograaf te duur vindt, kun je zelf ook tegenwoordig makkelijk foto’s laten printen. In dit artikel lees je hoe.
Voordat we overgaan naar het printen, eerst een paar basisregels voor het maken van correcte foto’s.
- Zorg voor gebalanceerde lichtinval. Niet te fel en niet te donker.
- Je moet ervoor zorgen dat de mensen waarvan een foto wordt gemaakt goed en recht op de foto staan.
Als je een aantal foto’s hebt gemaakt is het tijd om de beste eruit te kiezen. Kijk goed naar onscherpe foto’s, die wil je sowieso niet printen. Let er ook op dat de mensen hun ogen open hebben.
Zodra je de beste foto’s hebt uitgekozen, is het tijd om ze op de computer te zetten. Zoek op internet een bedrijf in de buurt die foto’s print en maak een account aan. Upload vervolgens je foto’s in hun systeem. Kies de soorten, maten en hoeveelheden. Binnen een paar werkdagen zijn de foto’s klaar en kun je ze ophalen of laten verzenden.
Persoonlijk fotoboek maken is nu nog makkelijker.
Fotoboeken zijn al een tijdje erg populair. Persoonlijke kalenders of jeugdfoto’s zijn erg leuk om te hebben. Hang bijvoorbeeld je kalender in de keuken en ontdek elke maand nieuwe foto’s!
Het ontwerpen van je eigen fotoboek is de perfecte manier om het verhaal achter je foto’s in verhaal te vertellen. En het scheelt jou de moeite van het afdrukken van 100 foto’s. Het enige dat je hoeft te doen is jouw afbeeldingen te uploaden naar een computer, een provider te kiezen en aan de slag te gaan.
Er zijn een aantal opties: gepersonaliseerde voorkantjes, themasjablonen, teksttoevoeging, volledig aanpasbare lay-outs. Je zou uren bezig kunnen zijn met het perfectioneren van je fotoboek. Je creativiteit lekker los laten gaan, of je zou de software het harde werk voor je kunnen laten doen en binnen vijf minuten een mooi aandenken hebben. Waar je ook naar op zoek bent, er is een fotoboek speciaal voor jou.
Goede foto’s maken met je telefoon
Het maken van goede foto’s is allang niet meer voorbehouden aan mensen die rondlopen met dure camera’s met lange telelenzen. Tegenwoordig kan iedereen foto’s van hoge kwaliteit maken met de telefoon. Zeker als je onderstaande tips en aanbevelingen in de gaten houdt.
1. Technische tips
We beginnen met een aantal technische tips over het gebruik van je telefoon of tablet:
- Maak je lens regelmatig schoon. Door het beetpakken en dragen van je telefoon wordt de cameralens snel vies
- Kijk hoe je beeldverhouding of aspect ratio (A.R.) staat ingesteld op je telefoon. 4:3 is de standaardverhouding voor een foto; 1:1 is voor Instagram, je krijgt dan vierkante foto’s
- Zet HDR (High Dynamic Range) in de Instellingen aan; dit geeft meer details in de lichte en donkere gedeelten van de foto). Bij sommige nieuwe toestellen bepaalt de smartphone zelf of HDR wordt toegepast of niet
- Gebruik de fysieke drukknop (meestal de volumeknop). Dit is soms handiger dan de virtuele knop, met name als je de telefoon staand vast hebt met beide handen. Bij een liggend formaat is de virtuele knop over het algemeen handiger
- Wanneer het onderwerp van jouw foto wat meer aan de zijkant in beeld staat in plaats van in het midden, stelt het toestel scherp op het midden en wordt jouw onderwerp onscherp. Tik dan het onderwerp aan waarop je wilt scherpstellen (er komt dan een cirkel tevoorschijn). De focus en belichting worden dan aangepast aan het onderwerp
- Steeds meer toestellen zijn uitgerust met een functie voor gezichtsdetectie. Meestal gaat dit goed en worden gezichten automatisch gevolgd, maar let op bij grotere groepen en tik dan even de juiste persoon aan met je vinger
- Hou je smartphone stevig met beide handen vast om het effect van ‘trillende handen’ te beperken en druk niet te hard op de afdrukknop. Ook bij te veel licht zie je een beweging snel op de beelden. Wat minder belichting is dus soms beter
- Smartphones en tablets hebben bijna allemaal meerdere camera’s. Gebruik de cameralens achteraan voor foto’s en filmpjes, en gebruik de (minder goede) camera aan de voorkant om te videobellen en selfies te maken
- Houd je je camera horizontaal of verticaal? Een horizontale foto benadrukt de breedte, een verticale foto benadrukt de hoogte van het onderwerp.